Skip to main content

Nový album 11SKA pokrstíme rovnomenným vlastným pivom.

Už v sobotu 13. apríla o 20:00 sa v bratislavskom klube MMC uskutoční koncert skupiny Polemic, na ktorom sa pokrstí aj ich jedenásty štúdiový album 11SKA. Krstiť sa bude špeciálnym limitovaným pivom, ktoré si pre túto príležitosť dala kapela vyrobiť.

Ešte predtým ako nabehnú členovia Polemicu na pódium a podelia sa so svojimi fanúšikmi o pozitívnu energiu a nové piesne, publikum na jamajské rytmy naladí DJ Abnorman. Ten však nebude jediným hosťom večera.

„Pripravili sme si nadštandardnú porciu hudby, správne noty a nejedno hudobno-tanečné prekvapenie vrátane spolupráce s tanečnou skupinou PHX DANCE STUDIO, ktorá sa objavila aj vo videoklipe k nášmu aktuálnemu singlu Viem. Hlavným leitmotívom koncertu bude, že na ňom odznie všetkých 11 songov, ktoré sa na novom albume nachádzajú. K tomu samozrejme ako bonus pridáme za hrsť greatest hits a niekoľko piesní, ktoré sme roky nehrali. Keď sa fanúšikovia naladia na našu vibráciu, tak ani jedno tričko nezostane suché. Na to sme tiež pripravení s úplne novým albumovo tematickým merchom, ktorý sa prvý raz objaví v ponuke práve na krste v Bratislave,“ prezradil Peter „Petko“ Opet.

Svoj jedenásty album s jedenástimi piesňami sa Polemic rozhodli pokrstiť originálnym spôsobom. Oslovili spriatelený pivovar, v ktorom si dali vyrobiť svoje špeciálne pivo. To nesie rovnaký názov ako názov albumu – 11SKA.

Lístky na krst albumu – Ticketportal

„Pri plánovaní dramaturgie koncertného krstu albumu sme mali diskusiu, čo by mohlo byť krstné médium. Brainstormingom sme sa dostali k pivu jedenástke, odtiaľ bol už len malý krok k tomu osloviť remeselný pivovar, ktorý by vedel náš nápad v krátkom čase zrealizovať. Vedeli sme, že páni stojaci za značkou Stupavar sú hodnotovo a hudobne rovnako naladení ako my, oslovili sme ich a oni s nadšením začali vymýšľať receptúru a grafický návrh etikety. Stretli sme sa v pivovare, ochutnali niekoľko druhov piva a vypočuli ideu hlavného sládka. Ten do prípravy unikátnej várky piva, ktorá nikdy predtým nevznikla, vložil svoj kumšt a skúsenosti tak, aby sme s výsledkom boli spokojní. Sme nadmieru saturovaní. Predsa len Polemic lager na etikete s vizuálom nášho albumu máme prvý raz v kariére. Sme veľmi radi, že si náš nápad našiel skvelého realizátora v podobe pivovaru Stupavar,“ teší sa skupina Polemic.

A kto bude krstným otcom nového albumu? „Personálne obsadenie krstných mám a otcov sa dozviete v priebehu slávnostného večera. Máme to pripravené a naši fanúšikovia sa môžu spoľahnúť, že to bude niečo unikátne a 11SKAové, rovnako ako náš pivný špeciál,“ doplnil Peter „Petko“ Opet.

Vstupenky na sobotňajší koncert a krst albumu 11SKA, ktorý vznikol v štúdiu One Love, sú k dispozícii v sieti Ticketportal.

Skupina Polemic vydáva retrospektívny album 11SKA.

Obsahuje hity Tancuj, Staré časy, Dokonalý zločin i novinku Viem. Jedenásty album skupiny Polemic mapuje ich niekoľkoročné tvorivé obdobie, počas ktorého sa kapela sústredila hlavne na jednotlivé single. Novinka má symbolický názov 11SKA a obsahuje rovnaký počet piesní vrátane aktuálneho singlu Viem. Ten skupina nahrala spoločne s raperom Kalim. Krst albumu sa uskutoční 13. apríla v bratislavskom klube MMC. 

Ako už samotný názov albumu napovedá, 11SKA je slovná hračka odvodená od číslovky jedenásť a hudobného žánru SKA, ktorý skupina Polemic nielen miluje, ale na domácej hudobnej scéne sa vďaka svojim piesňam a energii stala i jeho synonymom. 11SKA okrem mnohých známych skladieb, ktoré doposiaľ nikdy na žiadnom hudobnom nosiči nevyšli, obsahuje aj novinku Viem. Tú kapela nahrala v spolupráci s Kalim.

V pesničke nám vznikla pasáž s dancehallovým grooveom. Potrebovali sme, aby nám tam niekto zarapoval, nech to má ten správny smrad. Kali už v minulosti koketoval s príbuznými žánrami ako reggaeton a podobne. Oslovili sme ho a on bez váhania súhlasil. Spolupracovalo sa nám s ním veľmi dobre. Je to profesionál,“ prezradil Michal „Mickey“ Novácky, ktorý zároveň dodal: „Text piesne hovorí o tom, že v našom veku už vieme, čo je pre nás to pravé orechové. Inšpiráciou na takýto text je každodenný život. Ja verím v to, že ako si ho nastavíš, tak sa budeš cítiť. Aj preto sa v texte spomína dobrá energia a pozitívne vibrácie.

Ako všetky ostatné skladby albumu 11SKA, tak aj novinka Viem má svoju vizuálnu podobu. Režisérom a scenáristom videoklipu je Dávid Mencl, s ktorým skupina spolupracovala už v minulosti pri klipe k piesni Štramák. 

S Dávidom sme si ľudsky sadli už počas predošlého natáčania v Prahe, preto sme ho oslovili aj tentoraz. Vedeli sme, akým spôsobom pracuje a kam smeruje. Má filmársky rukopis, klipy z jeho dielne sú príbehy vyrozprávané kamerou a páči sa nám jeho tvorba. Tentokrát sme kvôli početnému obsadeniu, množstvu tanečníkov a komparzistov nakrúcali v Bratislave a pražský štáb pricestoval za nami,“ priblížil zrod videoklipu Peter „Petko“ Opet.


Vo videoklipe, ktorý sa nakrúcal v Bratislave, účinkuje viacero skupine blízkych ľudí – napríklad, tanečník a herec Mako Hindy i bývalý člen Polemicu Jozef „Jojo“ Pešta. 

Jojo v začiatkoch kapely hrával na saxofón a je najväčší odborník na SKA na Slovensku, pričom momentálne sa venuje svojmu projektu predajni Vinylové platne, čo sa nám hodilo aj do scenára videoklipu. Keď sme podľa scenára potrebovali obsadiť úlohu manažéra baru s prísnym pohľadom, padla okamžite voľba na Maka Hindyho, ktorý ako náš dlhoročný kamarát a fanúšik, obratom súhlasil,“ teší sa zo spolupráce Peter „Petko“ Opet.

Nový album 11SKA, ktorého piesne vznikli v štúdiu One Love, vychádza na CD oficiálne 29. februára. Na vinylovej platni vyjde album na prelome marca a apríla. Oba nosiče budú mať krásny hravý obal, ktorý vytvoril Moe (Marek Novák) z rapovej skupiny AMO.

Moe sa doslova kreatívne vybláznil a z obyčajného obalu vykúzlil umelecké dielo, z ktorého sme nadšení,“ teší sa Petko, ktorého doplnil Mickey: „Je tam aj taká kreatívna vychytávka. Ak rukáv obalu rozstrihneš, vznikne ti šablóna, cez ktorú si môžeš posprejovať, napríklad, tričko alebo čokoľvek, čím si sám vytvoríš unikátny kúsok nášho aktuálneho merchu. Prípadne môžeš použiť fixky alebo čo ti len napadne. V tomto prípade sa iniciatíve medze nekladú.

Krst nového albumu sa uskutoční 13. apríla v bratislavskom klube Majestic Music Club. Na tomto koncerte zaznejú aj skladby, ktoré Polemic bežne na koncertoch festivalového typu nehráva. Mená krstných rodičov i hostí, ktorí sa koncertu zúčastnia, bude kapela zverejňovať postupne na svojich sociálnych sieťach.

Lístky na krst si môžete kúpiť na Ticketportali

Aký bol rok 2023? 

Rok 2023 sa čoskoro stane minulosťou. 

Predposledný koncert sme odohrali v Hronci, kde nás pán starosta potešil tortou a emotívnym prejavom, z ktorého nám padla sánka. Dojímavý moment, ktorý bol presiaknutý človečinou a neuveriteľne nám spravil deň.

Finále sme odohrali v Nových Zámkoch v Amsterdam clube dva dni pred Vianocami, no keď sa obzrieme na ostatných 365 dní, tak sme mali s Vami desiatky príležitostí na stretnutia plné zábavy, tanca a spevu na pódiách klubov, festivalov a slávnostiach naprieč Slovenskom aj Českou republikou. 

V roku 2023 sme Vám predstavili nový song Plážová, kde sa na feate objavil aj spevák Lasky z kapely Para, ktorý si zahral plážového playboya aj v klipe.   

Párkrát ste nás mohli uvidieť v telke pri predstavovaní novinky, alebo pri spomínaní na časy minulé v Hite roka. Spravili sme si aktualizačné foto, nahodili sa do nového outfitu a tak ďalej. Jednoducho nude sme nedali šancu. 

Oveľa radšej ako bilancovanie však máme tvorbu, prinášanie nových spojení a nápadov. Preto sa smelo pozeráme dopredu. Pre Vás, prvotriednych fanúšikov, ktorých sa oplatí hýčkať máme odkaz: aj v roku 2024 budete o Polemic počuť. 

Ďakujeme Vám za priazeň a prajeme všetko NAJ do roku 2024! 

PS: v novom roku sa koncertne rozbehneme vo februári (aktuality nájdete vždy tu ::: https://www.polemic.sk ) a detaily s presným časom začiatku koncertu a miestom konania na našich sociálnych sieťach :::: 

Čo sa deje na konci roka v kuchyni kapely? 

Dozvuky leta sme si užili na koncertoch v areáli plzeňského pivovaru na PILSNER fest a v Novej Dedinke pri Bratislave, ktoré znamenali bodku za festivalovou sezónou. 

Ak sledujete TV, tak ste nás videli v relácii HIT ROKA na Jednotke, kde sme okrem rozhovoru zahrali aj dva songy Komplikovaná a Tancuj pred publikom aj hviezdnymi moderátorskými a hereckými hosťami.

Okrem práce v štúdiu sme podali pomocnú ruku organizátorkám 29.ročníka Charitatívneho bazáru v bratislavskej Starej Tržnici, kde sa predstavili ambasády viacerých krajín s typickými výrobkami a my sme im zahrali do tanca.

Aká by to bola jeseň bez študentskej beánie? Nevieme, lebo aj tento rok sme plesali v našom obľúbenom Piano clube na akcii Trenčianskej univerzity a bolo to super ako vždy na koncertoch, kde sa bavia študenti. Výlet do Humpolce na klubový koncert v Divadle za komínem bol príjemnou návštevou klubu aj mesta, v ktorom sme doteraz nikdy nehrali. 

Pripravujeme pre Vás niečo nové, no keďže ste poslúchali a budete mať kopec darčekov pod stromčekom, necháme si detaily zatiaľ pre seba a budeme Vás obdarovávať až v roku 2024.  Sledujte nás na sociálnych sieťach, pravidelne Vás na nich informujeme o všetkom podstatnom, čo sa u nás deje.      Verejných koncertov je na konci roka skromnejší počet ako počas hlavnej letnej festivalovej sezóny, ale ešte sa s vami v roku 2024 uvidíme (aktuality nájdete vždy tu)

Aktuálne koncerty

Skupina Polemic v novom klipe láka na palacinky 

Skupina Polemic v novom klipe láka na palacinky a špeciálny drink vlastnej výroby – Limopivo

Členovia skupiny Polemic milujú leto, slnko a zábavu. Je to dlhoročne cítiť z ich autorskej tvorby a aktuálne i z nového videoklipu k piesni Plážová, ktorý režíroval Braňo Špaček. Účinkuje v ňom aj bonviván Lasky z Pary a slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní Silvia Solymosyová.

Počas letnej koncertnej sezóny si kapela Polemic odskočila na Zlaté Piesky, kde jej členovia vymenili svoje hudobné nástroje za palacinkáreň na kolesách. 

„Moja prvá myšlienka bola, či sa do toho auta zmestím. Aj keď nazývať túto pojazdnú trojkolečku autom, je dosť odvážne. Nakoniec som to úplne v pohode zvládol. Kamarát Frederik, ktorý nám pojazdnú palacinkáreň zapožičal, nás veľmi rýchlo zaučil – po tretej palacinke sme ich vrteli ako profíci. Dokonca som dostal od Frederika aj ponuku, že keď budem mať menej koncertov, tak ma berie do tímu. Za dve-tri hodiny sme spravili okolo 50/60 palaciniek,“ pochválil sa autor textu piesne Plážová Michal „Mickey“ Novácky.

Vlastnoručne vyrobené palacinky si však Mickey s Petrom Šandorom nenechali iba pre seba. Rozdali ich zadarmo náhodným okoloidúcim a ponúkli nimi aj ľudí vo vode.

„Každý, kto od nás dostal nami vyrobenú kvalitnú francúzsku ska-palacinku, sa veľmi potešil. Z počiatku sa ľudia zdráhali podísť bližšie, ale po dvoch hodinách točenia sa všetci osmelili. Spravili sme tam taký rozruch, že aj po poslednej klapke chodili ľudia s peňaženkami k stánku, či by sa predsa len ešte nejaká palacinka nenašla,“ dodal s úsmevom Peter Šandor.

Okrem lahodných palaciniek mali chlapci v ponuke aj svoj vlastný nápoj – Limopivo. Vo videoklipe v záberoch s Petrom „Petkom“ Opetom a Miroslavom Baričičom je priamo vidno, ako sa človek zatvári, keď tento drink ochutná.

„V scenári úloha znela: vymyslieť špeciálny nápoj z lacných surovín tak, aby sa tváril ako  originálny miešaný drink a „predávať“ ho náhodným okoloidúcim. V klipe svoju úlohu splnil, dokonca niektorým ľuďom aj reálne chutil, ale mne absolútne nie. Pivo plus pomarančový džús a kyselka je príšerná kombinácia. Ešte šťastie, že v šatni pred koncertom máme oveľa chutnejšie nápoje,“ pousmial sa Peter „Petko“ Opet, ktorého doplnil režisér klipu Braňo Špaček„Tento nápoj vznikol tak, že som ako rekvizitu pre scénku, kde chalani namiešajú „svoj vlastný letný drink“, doniesol to najlacnejšie pivo v plastovej fľaši a najlacnejšiu žltú malinovku rovnako v plastovej fľaši + 2 krabičky kyseliny citrónovej v prášku. Chalani tomu dali svoj obchodný názov Limopivo. Chutilo to ako trochu kyslejšie ochutené nealko pivo.“

Po záberoch na Zlatých Pieskoch sa režisér so svojim teamom presunul na kúpaliská Delfín a Tehelné pole, kde na svoj part už čakal spevák skupiny Para Tomáš „Lasky“ Šedivý a vynikajúca akvabela Silvia Solymosyová so svojimi priateľmi.

„Pozornému oku diváka neunikne, že v záberoch s Laskym sa striedajú 4 dievčatá a občas aj jeden mladý muž. Sú to naši kamaráti, budúci nádejní tanečníci. Peter Andel je dokonca členom baletu SND. Túto partiu doplnila šikovná slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní a takzvaná „underwater dancer“ Silvia Solymosyová,“ prezradil Michal „Mickey“ Novácky.

„Pri vyrábaní videoklipu na pesničku ma zaujímajú iba dve veci – formálne, či to má v sebe rytmus a náladu tej skladby a obsahovo, či to je ľudsky prirodzené. Na tom pracujem celý čas rôznymi prostriedkami, ale najmä sa snažím vytvoriť také situácie, aby sa to dialo samé a nemusel som niekoho režírovať,“ priblížil svoj prístup k práci režisér Braňo Špaček, s ktorým skupina Polemic spolupracovala po prvýkrát vo svojej kariére.

„Špakovu prácu poznáme roky, páči sa nám jeho vizuálne vnímanie a teraz nastala správna konštelácia, kedy my sme chceli a on mohol. Točilo sa na zemi, vo vode, pod vodou aj vo vzduchu. S výsledkom sme veľmi spokojní,“ neskrýva nadšenie kapela Polemic.

Stále však platí výzva, ktorú skupina Polemic zverejnila na začiatku leta. Kapela v nej vyzvala svojich fanúšikov k zaslaniu krátkych video momentov s dvoma heštegmi #leteojekrasne a #letojestrasne 

„Táto výzva je stále aktuálna. Baví nás sledovať ako si naši fanúšikovia užívajú leto. A preto, ak máte nejaké bláznivé video, ktoré zachytáva atmosféru tých vašich letných dní, pošlite nám ho na náš instagram @polemicska. Budeme sa tešiť. Užívajte ešte zvyšok leta a nezabudnite: Lepšie je vyzliekať sa, ako obliekať!,“ odkazuje skupina Polemic.

Pieseň Plážová tak bude mať okrem lyric videa, aktuálneho oficiálneho videoklipu i špeciálnu fanúšikovskú instagramovú verziu, ktorú kapela plánuje zverejniť po lete.

Lepšie je vyzliekať sa, ako obliekať.

Spieva v novej skladbe Polemic spoločne s Laskym

Početná skupina Polemic je už 35 rokov synonymom leta, dobrej nálady a radosti zo života. Potvrdzuje to aj ich nová pieseň Plážová, ktorá sa svojou emóciou a textom plne hodí k slnečným dňom strávených na kúpaliskách, alebo ako soundtrack cestou na dovolenku. V energickej novinke si zaspieval aj Lasky z Pary. Videoklip sa kapela tentokrát rozhodla zveriť do kreatívnych rúk svojich fanúšikov.

Kapela Polemic, ktorá je priam zrodená pre koncertné pódia, letné festivaly a priamy kontakt s publikom, už niekoľko mesiacov pracuje na nových skladbách. Prvou ochutnávkou z pripravovaného albumu je pieseň s názvom Plážová.

„Najlepšie sa cítime na koncertoch, kde radi šírime dobrú náladu a pozitívne vibrácie, preto prirodzene inklinujeme k pozitívnu aj v textoch. Negatívnych emócii je v spoločnosti tak veľa, že sa ich snažíme dlhodobo vyvažovať prístupom, ktorý prináša radosť, uvoľnenie a chuť tancovať. Preto vznikla aj Plážová – veď leto je priam stvorené na relax, pohodičku pri vode a pre chvíle ničnerobenia spojené so slnkom, teplom a vodou,“ predstavil novinku Peter „Petko“ Opet.

Priateľskosť, pozitívny prístup k životu a dobrá nálada, ktorá z tvorby Polemicu prirodzene vyžaruje, nie je doménou len ich repertoáru, ale aj ľudí, s ktorými skupina spolupracuje. Do piesne Plážová si preto zavolali svojho dlhoročného kamaráta Laskyho z Pary.

„Už štvrťstoročie sa s kapelou Para okolo seba motáme, stretávame na festivaloch a spoločenských akciách, a pśśśt, niekedy aj na pive. Jedného dňa nám napadlo, že by bolo skvelé, keby súčasťou Plážovej sa stala známa bratislavská postavička menom Lasky. Do štúdia prišiel okolo obeda, spravili sme si pohodičku a do dvoch hodín svojim nezameniteľným hlasom song dokonale spestril,“ teší sa zo spolupráce Petko.

„Polemic sú kolegovia, čo majú dlhoročný rovnaký koníček ako my – hudbu a koncerty. Bola len otázka času, kedy niečo spoločne spravíme. Od začiatku mali jasnú predstavu, ktorú som sa snažil naplniť. Chvíľu som ich však upodozrieval, že tých veľa po sebe idúcich slov s písmenom r, mi napísali schválne. Našťastie, račkovanie vnímam už ako svoj benchmark,“ opísal úsmevnú spoluprácu s Polemicom Lasky.

Autor foto: Rudolf Baranovič

Autorom textu, v ktorom Laskyho spievaná časť je ako keby hudobným bedekrom viacerých známych bratislavských kúpalísk a jazier, a ktorý zároveň nabáda na dodržiavanie pitného režimu a krémovania sa, je Michal „Mickey“ Novácky. 

„Pri skladaní skladby sa nedá povedať, či bola skôr hudba alebo text, išlo to ruka v ruke. Do gitarového groovu, ktorý je rytmický a nesie sa počas celého songu, mi začali napadať viaceré fragmenty textu, až som musel vybrať, ktoré spojenia nakoniec použijem. Všetky by sa do  trojminútovej skladby totiž nezmestili. Kúpaliská, vodné nádrže a jazerá, ktoré sú v texte spomenuté, som osobne viackrát navštívil. Celý text je postavený na reálnych skúsenostiach a letných zážitkoch,“priblížil vznik textu Michal „Mickey“ Novácky.

Kapela k novej skladbe, ktorej úvod a záver je obohatený o hlasovú citáciu pochádzajúcu z filmu Mazaní hoši (originál Half Baked), plánuje v blízkej dobe natočiť aj videoklip. Tentokrát ho však nebude točiť konkrétny režisér, ale s obsahom klipu sa členovia Polemicu obrátili na svojich skalných fanúšikov. 

„Vymysleli sme si takú príjemnú zdielačku letných vibrácii s našimi fanúšikmi. Budeme radi, ak nás ľudia označia (@polemicska) vo svojich storkách na Instagrame a my to prezdieľame ďalej. Bude to také naše spoločné zdieľanie letného vajbu,“ načrtol koncept klipu Petko, ktorého doplnil Mickey„Radi by sme videli, kde všade Plážovú naši fanúšikovia počúvajú, a aké emócie pri tom prežívajú. V tom, aké zábery pošlú, majú úplne voľné ruky. Tí, čo leto a teplo milujú – ako my, označia svoje video heštegom #letojekrasne. Ale určite sa nájdu aj takí, ktorým teplo bytostne prekáža. Takže tí z preplnenej a vypečenej električky, nech označia video heštegom #letojestrasne. Fantázii sa medze nekladú. Už teraz sa tešíme na všetky „krejzy“ momenty a spoločný instavideoklip.“

Autor foto: Rudolf Baranovič

Nová pieseň Plážová sa nahrávala v súkromnom štúdiu Polemicu – One Love Studio v Rači pod zvukovým dozorom Ivana Jombíka, ktorý sa postaral o nahrávku, mix i o výsledný mastering. Novinka zaznie aj na koncertoch počas leta. Všetky termíny blížiacich sa koncertov nájdu fanúšikovia na webe skupiny.

Polemic feat. Lasky – Plážová

Hudba: Polemic
Text: Michal „Mickey“ Novácky

Tak dole tričká a pome sa smažiť
Na pláži spolu stavať pieskové hrady
Pivo z umeláču mi zrazu nevadí
A vypečené hlavy voda okamžite schladí

Leto je krásne
Máme ho radi, milujeme ho a užívame si
Asi aj ty
Leto je strašné
Ne každý to tak vidí

Spája nás horko všetkých starých aj mladých
V rade na nanuky nám narástli brady
V spotenom povetrí sa úpalom darí
Tak dodržuj pitný režim, ten ti hlavu schladí

Leto je krásne
Máme ho radi, milujeme ho a užívame si
Asi aj ty
Leto je strašné
Ne každý to tak vidí

Tehelné pole aj bager je full
Na Zlaté piesky choď, keď chceš byť cool
Šutrovka, Guláška, Draždiak, Košariská, Rosnička a všetky ďalšie kúpaliská
Môžeš si vybrať
Stačí si vybrať

Slniečko peče, peče, pripeká smaží
Bacha, aby si nevidel žlté hady
Nepi už toľko z tej našej limonády
Večer grilujeme a hráme vadí-nevadí

Leto je krásne
Máme ho radi, milujeme ho a užívame si
Asi aj ty
Leto je strašné
Ne každý to tak vidí

Lepšie je vyzliekať sa, ako obliekať
Lepšie je krémovať sa, ako opekať